Factorii care favorizează apariția cariilor si problemelor dentare.

Prevenția cariilor dentare sau tratamentul lor începe din prima copilărie și implică vizita regulată la cabinetul dentar.

Totuși, apariția cariilor dentare reprezintă, poate, cea mai mare temere a oamenilor în ceea ce privește igiena orală. Caria dentară este una dintre cele mai vizibile și ușor de înțeles probleme cu care te poți confrunta în acest sens, fiind capabilă să se dezvolte atât la copii, cât și la adulți.

Din punct de vedere medical, caria dentară este un proces distructiv cronic al țesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, care provoacă necroza și distrugerea acestora. Dincolo de această definiție, este important să cunoști cauzele care duc la apariția cariilor și să știi cum le poți identifica, în timp util, din momentul în care te confrunți cu această situație neplăcută.

Cum apar cariile dentare

Există mai mulți factori care, împreună, duc la formarea cariilor, precum bacteriile de la nivelul cavității orale, igiena precară, nivelul scăzut de fluor, alimentația sau fumatul.

Bacteriile de la nivelul cavității orale apar deseori ca urmare a unui periaj efectuat incorect și favoritizează apariția acizilor care distrug stratul dintelui.

Cele mai periculoase alimente din perspectiva cariilor dentare sunt cele care se lipesc de dinți, dar si cele care au un conținut ridicat de carbohidrați, precum zahărul, mierea, gemul, ciocolata, băuturile răcoritoare cu zahăr, îngheţata, bomboanele și chipsurile.

Așa cum era de așteptat, și fumatul poate duce la apariția cariilor deoarece fumul din țigări reduce producția de salivă și scade astfel protecția împotriva acizilor care atacă dintele.

Nu în ultimul rând, secreția de salivă reprezintă o problemă semnificativă și în rândul persoanelor care urmează diverse tratamente medicale, precum cele ce au la bază antihistaminice, beta-blocantele, antipsihoticele sau medicamentele contra epilepsiei.

Cum îți dai seama dacă ai un dinte cariat

Apariția cariilor dentare reprezintă o problemă tocmai pentru că este greu de depistat. În primă fază, apariția procesului carios nu are simptome. Dar, în momentul în care acestea încep să apară, caria se află deja într-un stadiu avansat de evoluție. De aceea, cel mai simplu mod de a depista apariția lor în timp util o reprezintă vizita periodică la medicul stomatolog, deoarece acesta are competențele și tehnologiile necesare pentru a-ți oferi răspunsurile de care ai nevoie.

Foarte multe persoane aleg să apeleze la un consult stomatologic abia după ce apar primele simptome, iar evoluția cariei este una semnificativă. Printre aceste simptome amintim durerile dentare, nivelul ridicat de sensibilitate la temperaturile reci și calde, precum și la alimentele dulci, apariția unei respirații urât mirositoare, dar și a unor colorații negre, maronii sau gri pe suprafața dinților.

Cum poți preveni apariția cariei dentare

La copii, procesul carios al dinților temporari poate fi evitat prin alimentație și bune practici de curățare a dinților de lapte – indicate de către medicul stomatolog. Pentru orice copil este ideal ca apariția dinților permanenți, în jurul vârstei de 6 ani, să-l gasească cu o igienă dentară dobâdintă, intrată în rutina cotidiană și fără apariția procesului carios.

Pentru persoanele care au deja dențiție permanentă, cea mai importantă metodă de prevenire a cariei dentare este dată de respectarea igienei orale și efectuarea unui periaj dentar corect de cel puțin două ori pe zi. Periajul dentar se face folosind o periuță de dinți clasică sau periuța de dinți electrică. La acesta se adaugă și folosirea aței dentare și a apei de gură, care ajută la eliminarea resturilor alimentare rămase în spațiile interdentare și a bacteriilor rămase în cavitatea orală.

Totodată, este indicată grija pentru alimentația zilnică, cu un consum minim de produse bogate în carbohidrați. Pentru adulții fumători recomandăm să renunțe sau cel puțin să reducă pe cât posibil fumatul.

Vă așteptăm la Dental Station pentru consultul stomatologic de prevenție și pentru a vă explica mai bine obiceiurile de rutină în sănătatea dentară.

Citeste si despre...